- Het vertrouwen van particuliere Nederlandse beleggers is in januari toegenomen, zo meldt ING in zijn BeleggersBarometer.
- Een meerderheid van hen verwacht dan ook nog steeds dat de AEX-index in het eerste kwartaal van dit jaar zal stijgen.
- Voor nu hebben ze het bij het juiste eind. “Voor Europese aandelen is het de sterkste jaaropening sinds decennia”, zegt Bob Homan van ING.
- Lees ook: Beurs blijft optimistisch: deze grafiek laat zien hoe spannend het komende week wordt
Het vertrouwen van particuliere Nederlandse beleggers is deze maand toegenomen. Dat meldt ING in zijn BeleggersBarometer. Volgens de bank hebben beleggers meer vertrouwen gekregen in de economie, de eigen financiële situatie en de waarde van de eigen beleggingsportefeuille.
De graadmeter steeg naar een stand van 98. Dat is 13 punten meer dan in december en het hoogste niveau sinds februari vorig jaar. Beleggers verwachten dat de Amsterdamse AEX-index in het eerste kwartaal van dit jaar zal stijgen. Die verwachting was er ook al vorige maand.
“De ondervraagde beleggers hebben het met hun verwachting van een stijgende beurs bij het juiste eind gehad. Voor Europese aandelen is het de sterkste jaaropening sinds decennia”, zegt Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office in een toelichting. De beurzen stijgen nu de vrees voor een diepe recessie door renteverhogingen van centrale banken is afgezwakt.
Volgens het onderzoek van ING is chipmachinefabrikant ASML opnieuw het AEX-bedrijf waarvan beleggers de komende drie maanden de meeste kansen verwachten. Daarna volgen olie- en gasconcern Shell en levensmiddelenproducent Unilever.
Of beleggers ook nu nog zo enthousiast zijn over ASML, is nog maar de vraag. Gister meldde het Amerikaanse persbureau Bloomberg dat het bedrijf uit Veldhoven de export van chipmachines naar China verder zal moeten beperken. ASML houdt voor nu desondanks vast aan zijn groeiverwachting voor 2023, aldus een woordvoerster.
ING stelt verder dat beleggers wel nog steeds bezorgd zijn over de oorlog in Oekraïne. "Hoewel zaken als inflatie en recessie op de kortere termijn waarschijnlijk meer invloed hebben op beurskoersen, is de uitkomst van de oorlog in Oekraïne op de lange termijn bepalender", zegt Homan dan ook.